fredag 4 januari 2013

Släng 9 ägg när 1 är trasigt

I snabbköpskassan på Willys:
Äggpaket
En kund upptäcker att ett ägg av tio i förpackningen är trasigt och klagar till kassörskan som glatt svarar - "jag tar den här så kan du gå och hämta en ny förpackning i butiken"

När det blir min tur frågar jag om äggpaketet som står där bakom kassan och undrar om det kommer det att slängas i soporna?

"Ja", blir svaret.

Jag invänder och tycker att det skulle gå att sälja förpackningen med avdrag för vad ett ägg är värt, men det går inte - reglerna är stenhåra och inget dåligt får släppas förbi kassan.

Jag försöker en gång till och undrar om inte jag kan få köpa förpackningen till fullt pris, men inte heller det går. Kassapersonalen ruskar också på huvudet och tycker det är vansinnigt, men det är företagets policy och tänk om personalen skulle göra det ändå och jag som kund sedan skulle klaga till Willys så... men då svarar jag att nu kommer jag att skriva till Willys och klaga åt andra hållet istället - "ja, gör det", uppmuntrar personalen.

Varför slänga 9 friska ägg bara för att ett är trasigt? Det är ett oförsvarbart resursslöseri - dyrt producerad mat måste användas. Jag kan förstå om det finns vissa problem med att t.ex. ta till vara produkter med kort datum, fast jag tycker att det borde gå att göra bättre även där. Men ägg, hallå, de är ju förpackade i sin egen skalförpackning och råkar bara ligga halvt öppet i en tio-pack. Ändra prissättningen så att äggen prissätts per styck eller vad som helst, men det måste gå att ändra på detta!

Willys ägs av Axfood som har ambitionen att bli bäst i branschen på hållbarhet  - läs mer om Axfood hållbar butik


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar