måndag 21 oktober 2013

Miljöpolicy i media

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om en tidningsartikel med rubriken "Titta, Arlandalinjen flyger igen" som handlar om att Direktflyg öppnar en flyglinje från Borlänge till Arlanda. Jag menade att artikeln vilseleder lite när det gäller den miljöpåverkan flyget har jämfört med andra transportmedel. Läs hela inlägget här...

Jag skrev till journalisten på Annonsbladet i Dalarna som skrivit artikeln och frågade om deras miljöpolicy. Lars Rindeskär på Annonsbladet svarade snabb:
"...I alla våra artiklar vill vi  journalistiskt återge nyheter, företeelser och människor i samhället, på ett objektivt sätt. Vår eventuella miljöpolicy i sammanhanget, eller min egen, kan inte få stort utrymme om reportaget ska framstår som objektivt..."
Han menar också att: "Mellan raderna kan man nog i min artikel uppfatta att det finns fog att hålla regionalflyget under luppen..."

Jag skrev också till Direktflyg för att be om en kommentar till artikeln, men de har ännu inte svarat.

En miljöpolicy hotar inte objektiviteten

En definition av objektivitet är: "opartisk; saklig; som saknar ställningstagande; neutral". Att vara helt opartisk eller fullständigt neutral är knappast möjligt och inte heller önskvärt. Centrala värden och värderingar som vårt samhälle bygger på bör vi inte förhålla oss neutrala till och undvika att ta ställning till. När journalister skriver om t.ex. rasism så förhåller de sig sällan neutrala och det är bra. Det kan tom. vara sakligt, dvs. relevant för ämnet, att konsekvent lyfta fram vissa perspektiv. Ett exempel är att när man behandlar transporter och resor, då är det relevant att lyfta ett miljöperspektiv. Det blir inte partiskt så länge man behandlar alla liknande företeelser på samma sätt.

Första steget mot ett hållbart samhälle

Det går inte att fortsätta blunda för miljö- och resursfrågorna. De påverkar inte längre bara en avlägsen framtid utan redan här och nu. Samhällets framtid står och faller med att vi tar miljöfrågorna på allvar och lyckas skapa ett hållbart samhälle. Ur det perspektivet är det sakligt och relevant att media har en miljöpolicy i sin rapportering. När man skriver en artikel om en nyöppnad flyglinje är det saklighet att ställa frågor om hur det påverkar miljön. Det hör till ämnet att fråga om det egentligen är en så bra idé eller om det finns bättre sätt. Lyfter man sedan fram samma perspektiv när man skriver om konkurrerande transportmedel och annat resande så behandlar man alla lika och är på det viset opartisk. I ett hållbart samhälle som består av nästan 8 miljarder människor måste alla handlingar miljöprövas. Det är första steget mot att bygga ett hållbart samhälle.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar