måndag 10 december 2012

Kan handgjorda kryddskyltar visa vägen?


Handgjorda kryddskyltar i keramik
Min fru gör kryddskyltar i keramik - väldigt fina med en kombination av funktion och det estetiskt vackra.

Jag har funderat en del på hur försvarbart det är att starta en tillverkning av ännu mer saker i ett samhälle som svämmar över av prylar?

Men jag tänker att den här produktionen är hantverk och inte industri. Om all produktion hade mer inslag av hantverk skulle vi inte kunna producera samma mängder med saker och miljöproblemet hade inte varit lika stort.

Annars om man tänker att vi har behov av att minska mängden onödiga prylar så kan man ju fråga sig om en kryddskylt inte är en produkt man skulle kunna undvara?

Men skönhet och vackra saker har också ett värde och det är just såna andra värden vi måste lära oss värdera högre om vi ska lyckas bygga ett hållbart samhälle. Man kan också fundera över är om inte valet av material och sättet att tillverka på, kan skapa en känsla av respekt för de saker vi har och en vilja att vårda dem - alltså visa vägen bort från "slit och släng mentaliteten".

All odling är dessutom en miljövinst, så om man med vackra saker kan inspirera folk att engagera sig i odling och trivas bättre i sin trädgård så är det bra - både för miljön och för människorna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar