lördag 22 september 2012

Nytillverkade strömkablar direkt på tippen


Skrivartillverkaren Brother packar två strömkablar till sina skrivare, en vanlig svensk och en engelsk med tre stift som inte går att använda här, utan bara duger till att kastas direkt i återvinningen.

Om man räknar på 100 000 enheter blir det en hel långtradare om 20 ton kablar som tillverkas enbart för att kastas!

Här är Brothers svarsmejl:
"Tack för din fråga och dina synpunkter och ditt engagemang för miljön.  Brother är väldigt engagerad i miljöarbetet på alla nivåer. Det gäller fabriker, distribution och lagerhållning. Sedan en tid tillbaka så är merparten av våra produkter anpassade för de nordiska länderna och lagerhållningen är centraliserad för de nordiska kunderna och återförsäljarkanalerna. 
Den extra kabel som du nämner är avsedd för nya elinstallationer i Danmark. De har två system där nyinstallationer har den kabeln med tre stift och de gamla installationerna kan använda den andra kabeln som då är likadan för Sverige, Norge och Finland. Ett krav för CE-märkningen är att båda kablarna då finns med i kartongen. Miljövinsten i att ha en modell för hela Norden överväger dock miljöbelastningen med den extra kabeln."
Svaret förklarar att det är mer rationellt och må hända mer lönsamt för Brother att bara ha en modell för hela den nordiska marknaden, men det förklarar inte hur det ger en miljövinst.

Om man går in på Brothers hemsida och läser om deras miljöarbete får man reda på att det är grundat på den japanska ”Mottainai” -mentaliteten  (ett ord som uttrycker sorg över något som gått till spillo utan att ha använts till fullo). Följ länken och läs - det är en intressant text och där står bl.a. följande:
"Att använda alla material och varor varsamt och visa hänsyn mot naturen, är en god utgångspunkt för all miljöverksamhet."
Jag kommer därför att skicka frågan tillbaka till Brother och be dem förklara det där med miljövinsten lite bättre.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar