torsdag 27 september 2012

Varför så lite byggmaterial på Second Hand

Det slängs på tok för mycket i vårt samhälle. Gamla saker är väl en sak (även om jag tycker att det många gånger skulle gå och ta reda på mer), men när helt nya saker kastas går det inte att komma ifrån att det är slöseri och systemfel.

Det kommunala bostadsbolaget renoverar lägenheter och utanför huset står flera containers där man slänger skräp m.m. Jag tycker dock inte att allt är skräp. Det finns rätt gott om användbart material som lämnas för att brännas eller deponeras på tippen.

På bilden till höger syns ett stort knippe splitter nya vitlackerade lister med längder upp åt två meter och däröver. I andra containers skymtar regelbundet allt från nära på halva gipsskivor till ventilationsrör. Allt fullt användbart och helt nytt. Sedan tillkommer naturligtvis allt gammalt utrivet material som också det många gånger går att använda.

På nästa bild syns flera långa helt nya (dyra) panelskivor av MDF som ligger i containern för brännbart på tippen. Flera av skivorna är endast ursågade lite i kanterna.



Vad säger miljöpolicyn?

Jag är övertygad om att både det kommunala bostadsbolaget och flera av de olika firmorna som anlitats för renoveringarna tänker miljö, i alla fall på pappret - man har miljöpolicys som man säkert är stolta och nöjda med. Men som jag funderat på tidigare, så är frågan hur djupt ner i verksamheten miljöpolicyn egentligen sipprar. Om alla miljöpolicys fina ord hade sipprat ner i verksamheten ordentligt, borde det skära i hjärtat att slänga helt nya och användbara material direkt på tippen.

Vad göra med överblivet byggmaterial då?

Om man inte har möjlighet att återanvända materialet själv kunde man kanske lämna det till välgörande ändamål. Det är dubbel nytta - dels sparar man miljö och resurser och så hjälper man människor med behov. Varför kunde inte företag och hantverkare i lite större utsträckning lämna saker till Second Hand?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar